Cu ajutorul dispozitivului, se poate determina presiunea constantă de umflare a aluatului, completată cu valorile rezistenței (P), extensibilității (L), energiei (W). Dispozitivul dispune de o interfață ce permite controlul procesului cu ajutorul unui PC. Software-ul permite analiza datelor și exportul lor pentru a fi procesate. Toate proprietățile aluatului sunt măsurate, calculate, salvate și convertite în format PDF.
Dispozitivul are două componente:
- malaxorul pentru pregătirea probei de aluat (faină+apă+sare)
- unitate de umflare a aluatului și camera de fermentare.
Avantaje:
- Calibrare automată a aerului
- Sistem automat de dozare
- Comandă automată pentru umflarea bulelor (fără intervenția operatorului)
- Datele și rezultatele pot fi stocate pe calculator
- Calculator integrat pe dispozitiv, ceea ce face posibilă utilizarea în intranet
- Ușor de actualizat software-ul cu control de acces de la distanță
Reograful-ul poate determina:
• Energia W
• Rezistența/rezistența maximă la
presiunea P
• Curba extensibilitate-lungime
• Raportul P/L
• Indexul de elasticitate (Ie)