Sistem de caracterizare a polimerilor DSC 214 Polyma

PreviousNext
image-brand

Pentru a afla mai multe detalii despre produs, te rugăm să completezi formularul de cerere ofertă.

Cere sfatul unui consultant
+40 21 255 31 32

Descriere

Soluția completă 360° pentru caracterizarea eficientă a polimerilor

Ușor de utilizat, robust, precis, optimizat pentru utilizarea practică – acestea sunt calitățile prin care se remarcă sistemul inovativ DSC 214 Polyma. Conceptul unic al acestui aparat include tot ce este necesar pentru analize DSC de succes – indiferent de gradul de experiență al operatorului. Înainte de toate, două noi dezvoltări software înalță ștacheta la un nou nivel: AutoEvaluation și Identify. Acestea posedă potențialul de a revoluționa analiza DSC.

 • Soluție completă 360°, concepută special pentru caracterizarea polimerilor
 • Pregătire foarte simplă a probelor
 • Măsurare și evaluare automatizate

 

Prima DSC clasică cu flux termic cu răciri rapide

În DSC 214 Polyma este integrat un cuptor oval cu masa termică foarte redusă (cuptor Arena®), care permite rate de încălzire și răcire de până la 500 K/min., valori considerate în trecut de neatins pentru aparate DSC cu flux termic. Prin acesta pot fi realizate profile termice considerabil mai apropiate de condițiile de procesare reale ale materialelor decât cele posibile cu ratele de răcire tipice anterioare de 10 sau 20 K/min.

 

Tehnologie senzorială inovatoare

Senzorul inelar de concepție nouă (declarat pentru patent) constă dintr-un nucleu din nichel-crom, înconjurat de un inel din constantan. Cele două materiale sunt sudate prin difuzie. Prin aceasta este generată o zonă circulară definită, în care este măsurată temperatura de sub creuzet. Rezultatul este o reproductibilitate semnificativ mai ridicată – mai ales în combinație cu noile creuzete (de asemenea declarate pentru patentat) Concavus®.

Prin îmbinarea unui cuptor cu masă termică redusă (Arena®) cu un senzor robust și cu sensibilitate ridicată (senzor inelar) și cu creuzete optimizate (Concavus®), în sistemul DSC 214 Polyma pot fi obținute performanțe impresionante.

Alături de rate înalte de încălzire și răcire, care permit și experimente de cristalizare izoterme, aceste performanțe se disting mai ales prin Raportul de Răspuns Indiu (Indium Response Ratio): raportul înălțimii față de lățimea vârfului caracteristic al curbei de topire a substanței indiu.

 

O valoare înaltă a acestui raport descrie, în reprezentarea grafică a unei curbe, un vârf care este nu numai înalt (insensibil), ci și îngust. Astfel pot fi detectate și efecte slabe și simultan separate sigur vârfuri succesive foarte apropiate. Aparatul DSC 214 Polyma oferă un raport de răspuns indiu cu mult deasupra mediei, de peste 100 mW/K, cea mai înaltă valoare care a fost publicată vreodată pentru un aparat DSC.

 

 

Date tehnice

(Dreptul la modificări este rezervat)

 • Domeniu de temperatură:
  -170 °C … 600 °C
 • Reglare gaze:
  inclusiv comutator pentru 3 gaze standard, MFC pentru 3 gaze opțional
 • Rezoluție (tehnică):
  0,1 μW
 • Precizie entalpie:
  ±0,1% pentru indiu și ±0,05% … ± 0,2% pentru majoritatea probelor
 • Determinarea căldurii specifice: opțional
  Modulație temperatură: opțional
 • Atmosferă de gaze:
  Inertă, oxidantă, statică și dinamică
 • Sisteme de răcire:
 • Cu aer (temp. camerei … 600 °C)
 • IC40 (-40 °C … 600 °C)
 • IC70 (-70 °C … 600 °C)
 • Cu LN2 - azot lichid (-170 °C … 600 °C)
 • Raport de răspuns indiu:
  > 100 mW/K
  Indiu ca material standard în condiții de măsurare tipice pentru analize ale polimerilor.
 • Rate de încălzire/răcire:
  0,001 … 500 K/min
  (valoarea maximă este dependentă de temperatură)

Software

Proteus® 7.0: un software care economisește timp – utilizabil în alte scopuri

Suprafața de comandă simplificată pentru generarea de proceduri de măsurare (SmartMode), evaluarea automată a curbelor măsurate (AutoEvaluation) la comanda unei taste, precum și Identify, un program de identificare a unor curbe ale unor polimeri necunoscute, sunt elementele cheie pentru câștigul de timp. Chiar și utilizatori fără multă experiență au posibilitatea de a obține rezultate măsurate rapide și sigure.

Specialiști DSC au oricând posibilitatea de acces în modul de lucru pentru experți (ExpertMode) și astfel la gama completă de instrucțiuni a software-ului Proteus®. Rezultate măsurate obținute prin funcția AutoEvaluation pot fi post-procesate manual și recalculate, astfel încât utilizatori experimentați au în continuare controlul complet als modului de evaluare.

Software-ul Proteus® 7.0 este conceput special pentru sistemul DSC 214 Polyma și rulează sub sisteme de operare Windows® 7, Windows® 8.1 sau Windows® 10. El este livrat cu o licență pentru un aparat, putând fi instalat și pe alte calculatoare, în scopuri analitice

 

AutoEvaluation

AutoEvaluation este o funcție software complet nouă, care permite evaluarea automată sau la comanda unei taste a unor curbe de măsurare necunoscute ale unor polimeri termoplastici, cauciucuri sau rășini. AutoEvaluation analizează curba măsurată DSC prin detectarea mai întâi a efectelor principale precum treceri sticloase sau vârfuri de topire, urmată de pașii logici de interpretare a unor efecte secundare precum recristalizarea. Avantajul pentru utilizator este disponibilitatea în premieră a unor cunoștiințe la nivel expert privind aplicațiile, sub forma unui algoritm software inteligent.

 

Identify

Identify este o funcție unică de recunoaștere și interpretare automată a unor curbe măsurate, simplu la comanda unei taste. Acest algoritm software este predestinat pentru identificarea materialelor și asigurarea calității. Materialul analizat este comparat privind proprietățile curbei sale DSC măsurate cu banca de date integrată a programului, proces prin care pot fi recunoscute automat tipuri de mase plastice. Această funcție de comparație este unică în domeniul tehnicii de analiză DSC. Banca de date Identify cuprinde biblioteca NETZSCH pentru polimeri tipici și poate fi însă extinsă de către utilizator cu alte materiale polimerice sau mixturi proprii. Suplimentar pot fi definite clase de materiale, după criterii de calitate specificate de utilizator. Astfel este oferită pentru prima dată posibilitatea, de interes mai ales în controlul calității sau analiza defectelor, de a compara între ele în mod obiectiv șarje individuale de materiale.

 

SmartMode

Simultan cu lansarea sistemului C 214 Polyma a fost introdusă noua suprafață de comandă software SmartMode. Aceasta se remarcă printr-o structură clară, o navigație unitară prin meniu, o orientare intuitivă și o manevrabilitate simplă, ușor de stăpânit și de către utilizatori fără o prea mare experiență. La punctul de meniu Wizards se găsește o colecție de metode de măsurare uzuale predefinite, care la comanda unei taste și cu câteva alte introduceri conduc direct la măsurare și care pot fi în plus și combinate între ele. Acest set "Predefined Methods" include toate materialele din tabelul poster NETZSCH „Proprietăți termice ale materialelor polimerice“, inclusiv metodele corespunzătoare necesare pentru începerea imediată a unei măsurări. La punctul de meniu "User Methods" este posibilă memorarea unor metode de testare proprii, generate și efectuate de utilizator, care este devin permanent disponibile pentru măsurări viitoare, fără a mai fi necesară definirea din nou a acelorași parametrilor de măsurare individuali.

 

AutoCalibration

Calibrarea unui aparat DSC este o condiție preliminară esențială pentru măsurări DSC corecte. Prin acesta se asigură faptul că aparatul măsoară permanent într-un cadru predefinit. Este de dorit însă ca procesul de calibrare însuși să fie rapid, simplu și în mod ideal efectuat paralel în timpul lucrului de aparatul. Soluția pentru aceste cerințe este funcția AutoCalibration. Această specialitate software oferă, pentru standarde uzuale, metode de calibrare predefinite, începe măsurările de calibrare, analizează complet automat vârfurile de topire, calculează curbele de calibrare și controlează validitatea acestora. AutoCalibration simplifică astfel considerabil o sarcină de rutină, altfel consumatoare de timp.

 

Următoarele software sunt adecvate pentru acest sistem:    

Proteus® SoftwareAdvanced Software

Accesorii

Sistemul DSC 214 Polyma poate fi dotat cu diverse accesorii și dispozitive de extindere pentru adaptarea optimă la cerințele utilizatorului.

Sunt disponibile diferite sisteme de răcire, pentru a reduce temperatura cuptorului fie cu aer până la temperatura camerei, fie până la -170°C, cu azot lichid. Alternativ stau la dispoziție sistemele economice Intracooler, care oferă posibilități de răcire pănă la -40°C, respectiv până la -70°C.

Pentru analize privind stabilitatea la oxidare (OIT), se recomandă sistemul de reglare a gazelor controlat prin software MFC, pentru trei gaze.

De asemenea se oferă o multitudine de creuzete (din aluminiu, cupru, argint, platină, oțel inox pentru aplicații sub presiune, etc.) pentru adaptarea optimă a sistemului la diferite aplicații și materiale. Recomandate special pentru analize ale polimerilor sunt creuzetele Concavus®. Pentru toate creuzetele din aluminiu sudabile la rece ca și pentru creuzetele din oțel inox de presiune medie sunt disponibile materialele necesare pentru presa de închidere.

Cutia 3in1 Box este livrată exclusiv cu creuzetele NETZSCH Concavus®. Ea servește nu numai ca protecție extinsă în timpul transportului și depozitării, ci permite și o preluare simplă a creuzetelor și este un sistem excelent de arhivare a acestora după efectuarea măsurărilor.

Efectuarea de aplicații de rutină este considerabil mai confortabilă prin utilizarea unui alimentator automat cu probe (ASC) pentru până la 20 de probe și referințe, incl. cu tipuri diferite de creuzete. 

 

Aplicatii

https://www.netzsch-thermal-analysis.com/en/materials-applications/polymers/

https://www.netzsch-thermal-analysis.com/en/materials-applications/pharma/